Onze dekkingsgraad stijgt door lagere levensverwachting

nov 19, 2020, 17:40 by Honeywell
Onze dekkingsgraad is gestegen van 113,2% eind augustus naar 114,3% eind september. De stijging hangt samen met de laatste cijfers over de levens...

Onze dekkingsgraad stijgt door lagere levensverwachting

shutterstock_249974521

Onze dekkingsgraad is gestegen van 113,2% eind augustus naar 114,3% eind september. De stijging hangt samen met de laatste cijfers over de levensverwachting in Nederland. Nederlanders worden nog altijd steeds ouder, maar de levensverwachting stijgt minder snel dan eerder werd verwacht. Dit leidt tot een hogere dekkingsgraad.

We hoeven minder opzij te leggen

Wij betalen pensioen zolang een gepensioneerde (of zijn nabestaande) leeft. Als we allemaal minder lang leven, hoeft het fonds minder lang pensioen uit te betalen. En hoeven we nu dus minder geld opzij te leggen voor later.

Door de nieuwe levensverwachting (89,2 voor mannen, 91,6 voor vrouwen) zou de dekkingsgraad met 2,1% kunnen stijgen. Maar de lage rente en het beleggingsrendement hebben óók invloed op de dekkingsgraad. Daarom is de werkelijke stijging lager. Niet 2,1 % maar 1,1%.
In de nieuwe cijfers is de corona-uitbraak nog niet meegenomen. Het is nog onduidelijk wat het effect hiervan is op de levensverwachting. Iedere twee jaar wordt deze verwachting bijgesteld.