Bedenk hoeveel je nodig hebt

jun 16, 2019, 10:52 by Honeywell
U kent ze vast wel, de verhalen uit de media. Of de meningen op een feestje. ‘Ik moet steeds langer doorwerken.’ ‘Eerder stoppen gaat toch niet lukken.’ En toch kan eerder met pensioen gaan nog steeds. Het levende bewijs is Leen Esselink. Sinds 1 mei is hij officieel met pensioen. Op zijn 63ste. Hoe heeft hij dat gedaan? De eerste twee...

Bedenk hoeveel je nodig hebt

pensioen_foto_medium 

U kent ze vast wel, de verhalen uit de media. Of de meningen op een feestje. ‘Ik moet steeds langer doorwerken.’ ‘Eerder stoppen gaat toch niet lukken.’ En toch kan eerder met pensioen gaan nog steeds. Het levende bewijs is Leen Esselink. Sinds 1 mei is hij officieel met pensioen. Op zijn 63ste. Hoe heeft hij dat gedaan?

De eerste twee weken was het wel raar om na al die jaren ‘thuis te zitten’. “Die eerste periode had ik wel wat stress. Eigenlijk wilde ik teveel tegelijk doen. Ik mag graag klussen. Thuis of bij mijn zoon of dochter. Ook sleutelen aan veteranenmotoren tot ze weer de weg op kunnen, vind ik leuk. Maar ik had zoveel te doen dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Nu kan ik denken ‘Morgen is er  weer een dag.’ De stress van die eerste weken is  weg en mijn pensioen bevalt me prima.”

Brief van Philips Pensioenfonds was trigger

28 jaar geleden ging Leen na een reorganisatie over van Philips naar Honeywell. Zijn pensioen liet hij staan bij Philips Pensioenfonds. “Op mijn 60ste kreeg ik een brief van Philips Pensioenfonds dat ik mijn pensioen kon aanvragen. Dat was dé trigger om te bedenken wat ik wilde met mijn pensioen. De belangrijkste vraag voor mij was ‘Wat heb ik nodig om een goed leven te hebben na mijn pensionering?’ Veel oud-collega’s hoor ik zeggen dat ze maar 70 of 80% krijgen van hun laatste salaris. Als je het op die manier benadert, valt het inderdaad tegen. Kijk je naar wat je nodig hebt, dan kan het best nog eens meevallen. Bij mij wel in ieder geval.”

Zelf aan de slag

“Ik ben zelf aan de slag gegaan. Ik heb bijvoorbeeld gerekend met de pensioenplanner op de site van Pensioenfonds Honeywell. En op mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een goed beeld van al je pensioenen bij elkaar. Ik moest er natuurlijk rekening mee houden dat ik nog geen AOW krijg. Maar ik heb het voordeel dat ik al vroeg begonnen ben geld opzij te zetten voor later. Ik heb meegedaan aan een levensloopregeling. En toen ik weg moest bij Philips heb ik geld meegekregen. Dat heb ik toen opzij gezet voor later. Daar heb ik nu profijt van. Verder is mijn huis afbetaald, dus heb ik lagere lasten. Zo ben ik gaan rekenen. Uiteindelijk kwam ik uit op een pensioen waarvan ik vanaf mijn 63ste nog prima zou kunnen rondkomen. Ik ben nog naar mijn accountant gegaan en die bevestigde dat ik goed zat. Nou, toen heb ik mijn pensioen aangevraagd.”

’Zet op tijd extra geld opzij’

“Wat ik mijn oud-collega’s als pensioentips wil meegeven? Wat ik al zei: staar je niet blind op wat je krijgt, want dat valt misschien tegen. Kies voor een andere benadering en bekijk hoeveel geld je echt nodig hebt. En zorg ervoor dat je op tijd extra geld opzij gaat zetten. Door te beleggen of door te sparen. Verder gaan mensen volgens mij te laat aan de slag met hun pensioen. Alsof ze angst hebben om eerder te stoppen met werken. Begin op tijd en ga gewoon aan het rekenen!”

Meer nieuws