Zoeken

Hoe staan we ervoor?

07-12-2019

Onze beleidsdekkingsgraad was eind september 111,3%. Dat is goed genoeg om de pensioenen met 0,2% te verhogen. De verhoging geldt voor iedereen. Dus als u nu pensioen krijgt, maar ook als u nog pensioen opbouwt. De verhoging gaat in op 1 januari 2020.

We proberen ieder jaar de pensioenen te verhogen, om ze aan te passen aan de stijging van de prijzen van producten en diensten. Lukt dat niet, dan kun je minder met je pensioen kopen. Met de verhoging houdt het pensioen zijn waarde.

De prijzen stegen helaas met meer dan 0,2%, namelijk met 1,49%. We kunnen de pensioenen dus nog niet helemaal aanpassen aan de prijsstijgingen. Dat kan pas als onze dekkingsgraad meer dan circa 123% is.

We berekenen de dekkingsgraad door het geld dat we hebben - oftewel ons vermogen - te delen door het geld dat we nodig hebben voor alle pensioenen. Dat zijn onze verplichtingen, nu en in de toekomst.

Onze verplichtingen zijn gestegen. Dat komt bijvoorbeeld doordat wij gemiddeld steeds ouder worden. Maar het komt met name door de steeds maar dalende rente. Want hoe lager de rente hoe hoger onze verplichtingen.

Hierdoor schommelde onze dekkingsgraad in 2019 tussen circa 111% en circa 109%. Het kan beter, maar we staan er beslist niet slecht voor.